lördag 2 maj 2015

Självbevattnande kruka - Plantera ut tomaterna!


En stor dag igår! Några av tomaterna flyttade ut i växthuset. Dom nådde taket och fick för lite ljus så jag hade inget annat val. Nu gäller det att hålla koll på temperaturen, blir det för kallt får jag hänga filtar runt dom över natten.

Idag ska jag visa hur man kan göra för att få en ranglig lång planta att bli en kraftig planta. Jag visar också hur man gör egen självbevattnande kruka.

Innan du planterar är det VIKTIGT! att tvätta ur krukan så att inga gamla "baciller" följer med i den nya jorden och eventuellt ger sig på din fina växt.


Gör en självbevattnande kruka genom att borra hål 5-10 cm upp på plastkrukan. Du kan använda en vanlig hink eller kruka. Finns det redan hål i botten kan du tejpa igen dom med gaffatejp eller liknade.


OBS! Se dock till att inte vattna för mycket i början, innan plantan fått ordentligt med vatten.

Lägg gärna lekakulor i botten, fyll sedan upp med jord tills du kommer straxt över dina borrade vattenhål. Man vill inte riskera att den lilla plantan blir liggande i vatten, då ruttnar den och dör!

Använd Grönsaksjord eller liknande som passar perfekt till tomaterna. Och KRAV-märkt jord - egen odling ska vara ren odling! 



Nu ska du försiktigt ta ur tomaten ur gamla krukan, var rädd om rötterna men framförallt stjälken så att den inte går av. Lägg den försiktigt på botten. Fördelen med tomater är att dom lätt bygger nya rötter så du kan alltid med fördel plantera dom längre ner varje gång du planterar om. Det gör dom bara kraftigare.



Nu kommer tomaten att bilda massor av nya rötter och göra växten riktigt mullig och kraftig!
Innan du försiktigt lägger på jord - OBS!!! FÖRSIKTIGT så att inte stjälken går av! Tar du bort alla bladen som hamnar under jorden. (Om du olyckligtvis har av stjälken, kasta den inte, du kan då sätta toppen i ett glas vatten, den kommer att bilda nya rötter och du har din tomatplanta kvar! Du förlorar dock några veckor i tid - men vad gör väl det! )


Nu har du en självbevattnande kruka med tomater som snart växer sig kraftiga! 
Med självbevattnande menar jag att den har ett lager med vatten i botten så att du inte behöver vattna lika ofta.

Och kom ihåg, vattna INTE för mycket innan dom fått sina nya rötter, då kan dom ruttna, det ska dock vara fuktigt! Tomter dricker mycket vatten.


Om du av misstag bryter av en stjälk, sätt toppen i vatten, efter några veckor får dom rötter och då är det bara att sätta ner i jorden!




Nu får jag även njuta av tomater i växthuset! 

Mitt älskade växthus!

Kram Karin







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar