måndag 2 maj 2016

Så lyckas med din GURKA!


Min favoritgurka heter IZNIK F1, den ser ut så här.
SE FILM om GURKA och TOMAT av Carro och Karin Hemmafixarna: HÄR!

Så dina frön runt mars, börjar man tidigt kan det vara bra med en växtlampa. Jag fyller ca halva krukan med gödslad jord och toppar med såjord. 


1)  Du behöver ett fönster (dock ej norrläge!) eller en växtlampa.
2)  Något att så i.  Köp ett billigt minidrivhus eller använd dig av toapappersrullar och lägg över plastpåse eller plastfolie.
3) Såjord och gödslad jord
4) Frön
5) Stödpinnar 
6) Kärlek!!!

Jag använder mig bara av krav-jord. Förutom att det är avkopplande och roligt att odla själv, är ju en annan anledning att få grönsaker utan konstgödsel och konstiga besprutningar. Så för mig är kravmärkt ett måste! 

En favoritjord är Grönsaksjorden, den är lite dyrare men håller i längden. (Finns andra liknade kravmärkta jordar som är exakt lika bra som denna, kolla bara att det är KRAV och gärna att den är för grönsaker) 

Gör så här: Fyll drygt hälften grönsaksjord för att sedan fylla upp resten med såjord. Det vill säga att fröet kommer att ligga i såjorden.


Drygt hälften med gödslad grönsaksjord

Fyll upp med såjorden.
Läs på baksidan om hur djupt fröet ska sås. SÅ!

Fyll på med lite såjord om det behövs, vattna!
Sedan är det bara att ställa ljust och/eller med växtlampa och lägg på locket till minidrivhuset, dra på en plastpåse med hål i eller plastfolie, allt fungerar!


OMPLANTERING. Efter några veckor har fröna förhoppningsvis vuxit upp och blivit en planta och behöver mer näring. Då är det dags för omplantering. Dom ska ha fått sina första riktiga blad.

Jag använder mig av mjölk- och filpaket. Gratis och väldigt bra form, jag har nämligen inte så mycket plats. Men GLÖM EJ att göra hål i botten! Det finns givetvis massor av olika varianter så ta vad du har eller köp något. Det viktiga är att krukan är större!

Ta först ut plantan försiktigt så att rötterna inte skadas. Att dom inte håller ihop helt gör inget men var så försiktig du kan.

TIPS: "Tryck ihop och uppåt" lite under, samtidigt som du försiktigt lirkar upp den med handen genom att hålla långt ner på plantan.RYCK INTE!!!

Här ser ni gurkplantor
Fyll på mjölkpaketen med grönsaksjord, lägg försiktigt i plantan och fyll på med jord.

GURKAN är känslig för att bli för blöt kring roten/stjälken, så håll plantan i samma hölj och tänk på att vattna längs ytterkanten av krukan och inte intill roten/stjälken. Man kan till och med lägga lite sand kring roten/stjälken så att vattnet avlägsnar sig snabbare.


Fortsätt att ge plantorna ljus och vatten, nu behöver dom ingen plast över sig. Övervattna inte!

Två sorters gurka
UTPLANTERING: När det är minst 12 grader (dygnstemperatur) kan du sätta ut dina plantor i stora krukor, gärna en halv jordsäck per planta. Gör egna självbevattnande krukor. Börja gödselvattna efter ca 1 månad. Använd KRAVMÄRKT gödsel. 
Gurkor vill inte stå i drag, ställ dom längst in i växthuset!

Självbevattnande krukor och tomater Klicka HÄR!


Du kommer aldrig att ha ätit någon godare gurka än din egenodlade med KÄRLEK!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar