fredag 4 mars 2016

Odlarlåda på ben och/eller grillbord!

Här har ni sommarens bästa odlarlåda på ben eller använd det som ett sideboard till grillen - bara att slänga på en planka på toppen! Ändra storleken så att det passar dig, sätt på lite krokar till trädgårdsspaden eller grillbesticken! Låt fantasin flöda. Här kommer de exakta måtten och bilder på den jag gjorde i "Carro och Karin Hemmafixarna".

FILM: Hur gör man - klicka HÄR!

Jag använde mig av råspont. Har du inte möjlighet att såga hemma finns det alltid möjlighet att såga på brädgården. Du kan även få det tillsågat men det kan kosta en slant.

Lådan:

Virkets storlek: 22*170 mm     Längd: 95 cm     Antal:  2 st
Virkets storlek: 22*170 mm     Längd: 24 cm     Antal:  2 st
Virkets storlek: 22*  95 mm     Längd: 90,6 cm  Antal:  2 st


Hyllan:

Virkets storlek: 45*22 mm     Längd: 95 cm        Antal:  3 st
Virkets storlek: 45*22 mm     Längd: 86 cm        Antal:  2 st
Virkets storlek: 45*22 mm     Längd: 28,4 cm     Antal:  2 st


Ben och regel för stabilitet samt att fästa lådan i benen.

Virkets storlek: 45*45 mm     Längd: 65 cm       Antal:  4 st
Virkets storlek: 45*45 mm     Längd: 19,4 cm    Antal:  2 st


OBS! EJ MED PÅ BILD de två reglarna på 19,4 cm, glöm dom inte!!!

Sedan behöver du två längder skruvar. Jag använder mig av utomhusskruv eftersom jag ska ha den ute under sommaren. Den långa 8 cm och den korta 4 cm.

TIPS! Att välja skruv: Tänk på att skruven ska vara ca dubbelt så lång som det du skruvar igenom. Men se till att den inte är så lång att du skruvar igenom för långt! Kolla tjockleken på virket - både det som ska fästas och det du fäster det i!!!1) Börja med att såga till alla bitarna, slipa kanterna och om du vill måla. TIPS! Målar du innan slipper du vända och vrida på odlingslådan när den är ihopsatt. 

2) Sätt ihop lådan. Jag föredrar att förskruva, det blir mycket lättare att sätta ihop den då. Dom långa sidorna skruvas fast i dom korta. Använd den korta skruven.
3) Lägg i bottenplankorna (22*95 mm plankorna) och skruva fast med två skruvar i varje planka.4) Nu bygger du ihop benen. Det blir två benpar . Du fäster nu den längre regel till hyllan och den kortare till stabilitet samt att fästa lådan i benen. Den långa regeln (45 * 22 mm) fäster du 15 cm upp. Använd korta skruvar. Var noggrann så att hyllan blir rak. 
Fäst sedan den korta regeln (45 * 45 mm) längst upp. OBS! Till denna använder du den långa skruven.


5) Sätt ihop lådan med benen. Är du ensam, lägg ner lådan på golvet och skruva. Har du hjälp kan ni ha den stående. Benen ska sitta kant i kant med utsidan av lådan. Skruva fast lådan i benen från insidan. Två skruvar i varje bottenplanka. Korta skruvar. OBS! Glöm EJ att regeln till hyllan ska vara på insidan av benparet när du skruvar ihop.
6) Bygg hyllan. Nu sätter du dit hyllan. Börja med de två kortare plankorna och fäst längst ut. Korta skruvar.
Nu lägger du dit de andra tre hyllplankorna. Lägg dom med jämna mellanrum. 
TIPS! För att få dom raka och fina kan du använda dig av en annan planka (se bild nedan). Då hamnar dom definitivt rakt!NU ÄR DU KLAR!!!!


Så här fin blev den!Kram KarinInga kommentarer:

Skicka en kommentar