Att göra egen glass är inte svårt och du behöver ingen dyr och avancerad glassmaskin. Jag har köpt min glassmaskin för 199:- på Net on net.
Det bästa med glassen, förutom den goda smaken, är att du kan göra den helt ekologisk och efter egen favoritsmak! Bär eller choklad - det är helt upp till dig!
Det här är vår familjs favoritglass till helgmyset!
- 2 ägg
- 2 dl socker
- 2 ½ dl mjölk
- 2 dl grädde
- 1 paket blåbär eller hallon (här väljer du själv din favorit, bär eller choklad?)
- Smaksätt ev med lite vanilj. Går att köpa ekologisk på burk.
1) Börja med att ta fram en kastrull (minst 1,5 liter). Lägg i de två äggen och 2 dl socker. Vispa med elvisp i ca 5 minuter.
Tillsätt mjölken, 2 ½ dl, och sätt kastrullen spisen, låt sjuda under konstant vispning, den ska inte koka. Här kan det lätt brännas om du inte är med. Nu kommer glassmeten att mer än dubblas.
Nu är det dags att låta smeten svalna, sätt den i ett vattenbad i diskhon om du vill att det ska gå fortare.
Under tiden kan du mosa bären, det blir godare om bären är lite mosade. Jag har testat med hela blåbär men då blir det hårda klumpar i glassen som inte ger lika mycket smak. Tillsätt även lite socker till bären.
När smeten kallnat häller du i blåbär, grädde (2 dl) och ev vaniljpulver.
Har du tid låter du smeten stå ett dygn i kylen MEN vill du äta glassen samma dag sätter du in smeten i frysen. Rör runt i bunken lite då och då. När den är kall, efter ca 1 timme, är det bara att hälla i smeten i din glassmaskin. I min maskin tar det ca 15-30 minuter beroende på hur kall smeten hunnit blivit innan.
Sen är det bara att njuta av en fantastiskt god ekologisk gräddglass!!!
OBS! Tänk på att när du köper en billig glassmaskin behöver den stå i frysen i minst 8 timmar innan du kan göra glassen, jag har min ALLTID i frysen, dvs alltid redo!
Så här ser min glassmaskin ut. Bild lånad av netonnet.se Länk till Net on net... https://www.netonnet.se/art/hemhushall/koksmaskiner/glassmaskin/andersson-icm11blue/171009.9496/ |
Ha en bra helg!
Kram Karin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar