måndag 2 maj 2016

Lyckas med din tomatplanta - DIY Självbevattnande kruka!

Lyckas med din tomatplanta - allt du behöver veta och lite till!



Från frö till stor härlig tomatplanta.



Så dina frön runt februari, börjar man tidigt kan det vara bra med en växtlampa. Jag fyller ca halva krukan med gödslad jord och toppar med såjord. Vill du veta mer om hur man sår klicka HÄR!

Dessa är mina favoriter, "Chocolate Cherry" (för växthus) och "Gold Nugget" (för skyddat läge ute) All information om när man ska så och var tomaten trivs (växthus eller ute) hittar du på baksidan av fröförpackningen. Där kan du läsa allt om vilken smak och när när tomaterna tror vara klara. Se till att hitta plantan som passar just dig.



OMPLANTERING: När tomatplantan blivit drygt 1 dm hög är det dags att ge den mer näring. Sätt den i en större kruka med bra gödslad jord. Jag använder kravmärk grönsaksjord eller liknande.



Tomatplantan kan du med fördel sätta längre ner i jorden än den gamla jordkanten, då blir den kraftig och fin! 

TIPS: Se till att tomatplantan är lite torr när du ska plantera om, då går inte stjälken av lika lätt.

Skulle stjälken mot förmodan gå av, sätt den i vatten och efter ca 1 vecka har den fått rötter och du kan sätta ner den i jord - du har räddat plantan!



UTPLANTERING: När det är dags för utplantering är det bra att ge plantan en stor kruka, minst en halv säck jord till varje planta. Och glöm inte att börja gödselvattna efter ca 1 månad. Här är det bra att använda just en tomatnäring-gödning så att du inte bara gödslar blad utan att den ger mycket tomater. Även här tänker vi KRAVMÄRKT - du vill ju inte gödsla med kemikalier - eller hur!


OBS! Det ska vara ca 10 grader som minst under dygnet när tomatplantan planteras ut!

Vissa tomater ska tjuvas, dvs ta bort skotten som kommer i bladvecken. Du kan läsa på baksidan av den fröpåse vad du har för sort. Generellt kan man säga att ampel- och busktomater INTE ska tjuvas men att resten ska tjuvas. 

TIPS: Vill du ha fler plantor? Vänta tills tjuvskottet blivit lite större, att tjuven få ett bladpar + toppen -  bryt av och sätt i vatten. Vänta tills det fått rötter, plantera och du har ännu en tomat!!! Det sägs att tjuvskott har massor av dunderväxtkraft - om det är sant? Kanske det!!!


Har du en riktigt gänglig planta, som du till och med tänker slänga. Gör inte det - utan klipp av toppen under ett bladpar. Sätt i vatten, vänta på rötter och plantera i gödslad jord!

Jag brukar även lägga ett tjockt lager (ca 1 dm) med gräsklipp uppe på jorden på tomatplantorna. Det är bra av flera sätt. Det håller fukten kvar i jorden och tillför näring till tomaterna. Detta fungerar på nästan alla växter.

Jag använder också "hemmagjorda" självbevattnande krukor. Så här gör man den...

Börja med att tvätta ur krukan så att inga gamla "baciller" följer med i den nya jorden och eventuellt ger sig på din fina växt.


Gör en självbevattnande kruka genom att borra hål 5-10 cm upp på plastkrukan. Du kan använda en vanlig hink eller kruka. Finns det redan hål i botten kan du tejpa igen dom med gaffatejp eller liknade.


OBS! Se dock till att inte vattna för mycket i början, innan plantan fått ordentligt med vatten.

Lägg gärna lecakulor i botten, fyll sedan upp med jord tills du kommer straxt över dina borrade vattenhål. Man vill inte riskera att den lilla plantan blir liggande i vatten, då ruttnar den och dör!

Använd Grönsaksjord eller liknande som passar perfekt till tomaterna. Och KRAV-märkt jord - egen odling ska vara ren odling! 

LYCKA TILL MED DINA TOMATPLANTOR!










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar